Wil je duurzaam stoken? Koop een pelletkachel

pelletkachel kopen

Overweeg je een houtkachel te kopen als hoofdverwarming voor je woning? Kies dan voor een pelletkachel. Deze kachels gaan zuinig met brandstof om. Ze zetten meer dan 80 procent van de brandstof om in warmte.

Het stoken van hout in steden en woonwijken is niet wenselijk, omdat het veel overlast en luchtvervuiling kan geven. In landelijk gebied, waar huizen verder uit elkaar staan, spelen deze bezwaren veel minder. Wil je toch je hele huis verwarmen met hout, dan zijn houtpelletkachels de beste keuze. Ze zijn het zuinigst en veroorzaken minder luchtvervuiling. Deze kachels zijn wel duurder dan sfeerkachels, die mensen vooral voor de gezelligheid gebruiken.

Er zijn verschillende soorten pelletkachels: van losse of ingebouwde kachels die één ruimte verwarmen tot pelletketels die de centrale verwarming verzorgen. Je kan dan radiatoren aansluiten op de kachel of ketel. Je stookt ze op houtpellets, dat zijn geperste houtkorrels (zie de foto).

Pelletkachels en milieu en gezondheid

Hout kan een milieuvriendelijke brandstof zijn, maar er zijn wel voorwaarden. Een voordeel van houtpellets is dat het een hernieuwbare grondstof is. Anders dan aardgas kan hout niet opraken. Als het hout uit verantwoord beheerde bossen komt, zorgt de verbranding niet voor klimaatverandering. Deze bossen worden namelijk zo beheerd dat nieuw geplante bomen evenveel koolstof vastleggen als er met het gekapte hout uit het bos verdwijnt. Maar wereldwijd zijn er nog weinig bossen die zo beheerd worden. Op grote schaal brandhout gebruiken is daarom nog geen duurzame optie. Bovendien worden er nog steeds fossiele brandstoffen(olie, kolen, gas) gebruikt voor bosbouw, het transport van hout en het drogen van hout. Vooral de verwerking van hout tot houtpellets kost nog vrij veel energie.

Hout stoken: liever niet in woonwijken

Voor het milieu en de gezondheid is het stoken van houtpellets in steden en woonwijken niet wenselijk. Het kan leiden tot stankoverlast en luchtvervuiling door fijnstof. Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid, er komen meerdere kankerverwekkende stoffen vrij bij stoken van hout. In het landelijk gebied, waar de huizen verder uit elkaar staan, speelt dit probleem veel minder. De hoeveelheid fijnstof in de lucht is daar lager.

Pelletkachel brandt het schoonst

Houtpelletkachels zijn de schoonste soort houtkachels. Ze stoten weinig fijnstof uit in vergelijking met openhaarden en andere houtkachels (ook speksteenkachels en tegelkachels). Dus als je je huis met hout wilt verwarmen, kun je het beste een pelletkachel nemen..

Pelletkachel kopen

Er zijn drie typen pelletkachels:

  • Een pelletkachel is een los toestel voor het verwarmen van 1 ruimte, bijvoorbeeld de woonkamer.
  • Met een pellet cv-kachel of pellet moederhaard kun je meerdere ruimtes verwarmen. Deze kachels hebben een soort ingebouwde cv-ketel en zijn met leidingen verbonden met radiatoren in andere kamers.
  • Een pellet-cv ketel of pelletketel is een grote centrale verwarmingsketel. Ze staan niet in de huiskamer maar in een aparte ruimte, bijkeuken of garage. De ketel is gekoppeld aan standaard radiatoren, convectoren, of vloer- en wandverwarming. Er zijn varianten die ook warm water verzorgen (combiketels).

Pelletkachels: zuinig en schone verbranding

Van alle houtkachels zijn pelletkachels het zuinigst met energie. Bij pelletkachels wordt meer dan 90 procent van de energie nuttig gebruikt. Pelletkachels hebben ook het voordeel dat ze een schonere verbranding hebben dan andere houtkachels. Bij de verbranding van pellets komt zo’n 70 tot 80 procent minder fijnstof vrij dan bij de verbranding van houtblokken in een kachel.

Aandachtspunten pelletkachel

  • Voor de opslag van pellets is behoorlijk wat ruimte nodig. Bovendien moet de ruimte droog zijn. Maar voor brandhout heb je nog meer ruimte nodig: twee keer zoveel als voor pellets.
  • Koop houtpellets met FSC-, PEFC- of het EN plus-keurmerk. Of koop pellets die geproduceerd zijn door een bedrijf met een NTA 8080-certificaat. Deze pellets zijn gemaakt van afval- en snoeihout uit verantwoord beheerde bossen.
  • Je kunt de pelletkachel beter continu op een laag vermogen laten branden, dan hem steeds aan- en uitzetten. Dat is beter voor de luchtkwaliteit.
  • Laat de pelletkachel regelmatig goed schoonmaken.

Pelletkachels voor verwarming van één ruimte zijn te koop vanaf 1000 euro. Een pellet cv-kachel is te koop vanaf circa 2500 euro.